n-3 Kwasy tłuszczowe i skutki sercowo-naczyniowe u pacjentów z Dysglycemią AD 7

Ograniczenia badania obejmują możliwość, że dzienna dawka g kwasów tłuszczowych n-3 mogła być zbyt niska. Jednak dawkę tę wybrano na podstawie wcześniejszych badań, które wykazały zmniejszenie częstości incydentów sercowo-naczyniowych.12 Chociaż w ciągu ostatnich 15 lat testowano wpływ na układ krążenia dziennych dawek w zakresie od 0,4 g do 4,8 g, niedawno przeprowadzono metaanalizę8. nie pokazują związku między wynikami a dawką. Niemniej jednak, nieznane jest, czy większe dawki kwasów tłuszczowych n-3 mogą zmniejszać zdarzenia sercowo-naczyniowe. Ponadto ocena, czy wpływ kwasów tłuszczowych n-3 w wyniku zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych był zróżnicowany w zależności od spożycia kwasów tłuszczowych n-3, opierał się raczej na stosowaniu kwestionariusza dietetycznego niż pomiaru poziomu w surowicy. Co najmniej trzy inne duże obecnie prowadzone badania oceniają stosowanie kwasów tłuszczowych n-3 w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym u uczestników o niskim ryzyku. W badaniu Rischio i Prevenzione wśród 12 513 uczestników, którzy zostali poddani randomizacji w okresie od lutego 2004 r. Do marca 2007 r., Badacze oceniają, czy 5-letnia codzienna suplementacja g kwasów tłuszczowych n-3 może zapobiec śmierci lub hospitalizacji z powodu zdarzeń sercowo-naczyniowych u uczestników bez wcześniejszego leczenia. zawał mięśnia sercowego.20 Monitorowanie zakończono w październiku 2011 r., a wyniki są oczekiwane. Badanie zdarzeń sercowo-naczyniowych u cukrzyków (ASCEND, NCT00135226), w którym uczestniczyło 15,480 uczestników z cukrzycą, ale bez wcześniejszej choroby sercowo-naczyniowej, ocenia, czy codzienna suplementacja g kwasów tłuszczowych n-3, w porównaniu z placebo, zapobiegnie incydentom sercowo-naczyniowym. Obserwacja uczestników potrwa do 2017 r. Trzecie duże badanie, Vitamin D i Omega-3 Trial (VITAL, NCT01169259), obecnie rekrutuje 20 000 uczestników w Stanach Zjednoczonych, którzy nie mają historii chorób serca, udaru lub raka w celu ustalenia, czy codzienna suplementacja g kwasów tłuszczowych n-3 zapobiegnie tym chorobom. Badania te dostarczą dalszych dowodów na temat wartości suplementacji kwasami tłuszczowymi n-3. Ponadto trzy badania obejmują zarówno uczestników o wysokim, jak i niskim ryzyku, a zatem dostarczą ważnych informacji na temat wpływu suplementacji kwasami tłuszczowymi n-3 u osób o różnych poziomach ryzyka.
Podsumowując, podanie g kwasów tłuszczowych n-3 nie zmniejszyło wskaźnika zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych ani innych wyników w okresie 6 lat u pacjentów z dysgenymią i dodatkowymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie jest znane, czy podobne wyniki byłyby obserwowane przy wyższych dawkach. Co więcej, odkrycia te mogą nie mieć związku z zaleceniami dietetycznymi dotyczącymi spożywania większej liczby ryb, ponieważ zmiana diety nie tylko zwiększa spożycie żywności zawierającej kwasy tłuszczowe n-3, ale także wiąże się z ograniczeniem spożycia żywności, takiej jak czerwone mięso, które może być szkodliwy.21
[podobne: nykturia, biogenes wrocław rejestracja, sartany ]