Dowody wzrostu dorosłego płuc u ludzi AD 2

Filed Under (Bez kategorii) by admin on 18-04-2018

0

Objętości płuc, tkanek i płuc w oparciu o obrazy CT lewego płuca uzyskane przed i po pneumonektomii. Całkowite objętości płuc, oceniane za pomocą radiografii, frakcjonowano na składniki gazowe i tkankowe.12 Dane uzyskano z tomografii komputerowej z dożylnym materiałem kontrastowym i bez niego; objętość jednego gazu przy całkowitej pojemności płuc (TLC) mierzono za pomocą pletyzmografii. Wczesne skany, przekształcone na postać cyfrową z filmu radiograficznego, umożliwiły pomiar całkowitej objętości płuc. W ciągu kilku miesięcy po pneumonektomii (Pnx) całkowita objętość płuc wzrosła, a gęstość płuc spadła poniżej normy (do 0,07 g na mililitr), co sugeruje proste nadmierne rozszerzenie płuc. Read the rest of this entry »

n-3 Kwasy tłuszczowe i skutki sercowo-naczyniowe u pacjentów z Dysglycemią AD 7

Filed Under (Bez kategorii) by admin on 18-04-2018

0

Ograniczenia badania obejmują możliwość, że dzienna dawka g kwasów tłuszczowych n-3 mogła być zbyt niska. Jednak dawkę tę wybrano na podstawie wcześniejszych badań, które wykazały zmniejszenie częstości incydentów sercowo-naczyniowych.12 Chociaż w ciągu ostatnich 15 lat testowano wpływ na układ krążenia dziennych dawek w zakresie od 0,4 g do 4,8 g, niedawno przeprowadzono metaanalizę8. nie pokazują związku między wynikami a dawką. Niemniej jednak, nieznane jest, czy większe dawki kwasów tłuszczowych n-3 mogą zmniejszać zdarzenia sercowo-naczyniowe. Read the rest of this entry »

Mieszanie woni

Filed Under (Bez kategorii) by admin on 15-02-2018

0

Próg czucia węchowego jest zależnie od natury substancyi woniejącej bardzo rozmaity. Celem oznaczenia tego progu postępowano w ten sposób, że pewne ilości substancyi woniejącej umieszczano w oznaczonej objętości powietrza i badano, w jakiem rozcieńczeniu można jeszcze daną woń odczuć i poznać. Przekonano się przy tern, że niektóre substancye już w niesłychanie drobnych ilościach mogą dawać wrażenia węchowe. I tak wystarczy do tego ; kamfory mg., różnych essencyi i olejków mg., sztucznego piżma mg., a merkaptanu mg. w 1 litrze powietrza.
O wiele wygodniejszy sposób badania podał Zwardemaaker, któremu zresztą fizyologia zawdzięcza dokładne opracowanie zmysłu powonienia, Zastosował on do tego celu przyrząd zwany olfaktometrem. Read the rest of this entry »

Substancye woniejące

Filed Under (Bez kategorii) by admin on 15-02-2018

0

Substancye woniejące  do szpary węchowej przechodzą także drogą błon, od strony gardła. Tak się dzieje zawsze podczas jedzenia; woń kęsa pozostającego w jamie ust dostaje się do jamy gardła, a podczas wydechu z prądem powietrza do nosa. Najsilniej ulega wtedy zadrażnieniu błona węchowa podczas połykania, a raczej z pierwszym wydechem po połknięciu, czucie zaś węchowe w ten sposób powstałe uważamy za czucie smakowe. Ze to nie jest czucie smakowe, łatwo się przekonać za pomocą znanego od dawna doświadczenia Chevreula (1824): zacisnąwszy nos palcami a żując na przemian kawałki jabłka i cebuli, nie jesteśmy w stanie tych dwóch rzeczy od siebie odróżnić; poznajemy je zag w tej chwili, skoro tylko nozdrza zostawimy drożne. Przy zamknięciu bowiem nosa od przodu nie dostają się ciała woniejące także i od tyłu do jamy nosa.
To dostawanie się ciał woniejących od tyłu przez choany ma, jak mówiliśmy na wstępie, u człowieka ważne znaczenie, ważniejsze niż wąchanie przez nozdrza. Read the rest of this entry »