Trudnosci wydobywania zawartosci zoladkowej po sniadaniu Ewald- Boasa oraz po sniadaniu bialkowym

Filed Under (Bez kategorii) by admin on 07-02-2018

0

Trudności wydobywania zawartości żołądkowej po śniadaniu Ewald- Boasa oraz po śniadaniu białkowym, zależnie od zatykania zgłębnika przez składniki śniadania, spowodowały poszukiwanie próbnych śniadań płynnych o składzie jednolitym. Poszukiwano jednocześnie pokarmu takiego, który by zdołał wydobyć z gruczołów żołądkowych maximum ich wydolności wydzielniczej. W ten sposób powstały próbne śniadania Leubego oraz Jaworskiego z lodowatej wody, Stickela z 300 mI 4% świeżego klajstru krochmalnego o odczynie obojętnym, Schalijego z bulionu zakwaszonego kwasem solnym do stopnia ogólnej kwaśności 0,2% Hel, Talmy z czystego bulionu, Kaysera oraz Mintza z roztworu wyciągu mięsnego Liebiga, Ehrmanna z 300 mI 5% alkoholu etylowego, Ganga i Kleina z ocukrzonej herbaty, Brendla z wody z sokiem malinowym, Raubera z 5% cukru, Straussa i Galewskiego z 300 ml nieocukrzonej herbaty, Katecha i Kalka 2 0,2 g czystej kofeiny w 300 ml wody, Witolda Orłouiflkiepo z 2O O ml świeżego soku kapusty i inne. Jako silny bodziec dla wydzielniczej czynności żołądka polecono także histaminę, która działa na gruczoły żołądkowe bezpośrednio, bez udziału czynnika psychicznego (Leon Popielski). Stosuje się ją podskórnie na czczo w dawce 0,5-1 ml 1%0 roztworu w fizjologicznym roztworze soli kuchennej, zatem w dawce 0,5-1 mg, czyli mniej więcej 0,01 mg na kg wagi ciała. Zastosowana w ten sposób histamina wywołuje niekiedy wydzielanie soku żołądkowego nawet w tych przypadkach, w których inne bodźce zawodzą. [podobne: stomatologia, stomatologia estetyczna, Usługi stomatologiczne ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: stomatologia stomatologia estetyczna Usługi stomatologiczne